Algemene info

Geschiedenis Venezuela

Venezuela was de locatie van de eerste permanente Spaanse vestiging in Zuid-Amerika in 1522, om later deel te worden van het onderkoninkrijk van Nieuw-Granada. Na verschillende onsuccesvolle oproeren werd het land in 1821 onafhankelijk van Spanje onder leiding van Simón Bolívar, Venezuela’s beroemdste zoon. Venezuela vormde met het huidige Colombia, Panama en Ecuador de Republiek van Groot-Colombia (Gran Colombia). In 1830 werd Venezuela een onafhankelijke, soevereine republiek.

Een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw werden gekenmerkt door perioden van politieke instabiliteit, dictoriaal bewind, en revolutionaire onrust. Nadat de militairen in 1958 hun actieve bemoeienis met de nationale politiek gestaakt hadden, begon een tot nu toe onafgebroken periode van democratisch civiel bestuur. In 1992 vond er een mislukte staatsgreep plaats, die door Hugo Chavez georganiseerd was. Hij ging in gevangenschap, maar kreeg zijn vrijheid een paar jaren later. Hij kandideert en wordt president in 1998. In 2002 vond er echter een, vermoedelijk door de VS gesteunde, mislukte staatsgreep plaats. In opeenvolgende verkiezingen en referenda blijft de omstreden Hugo Chavez duidelijke overwinningen behalen.

Geld wisselen in Venezuela

In Venezuela is het betaalmiddel de Bolivar. U kunt geld (Dollars of Euro’s) wisselen bij de officiële wisselkantoren voor een koers van 2,7 Bolivar per 1 euro. In Porlamar op de Santiago Marino en in Playa el Agua aan de boulevard bevinden zich verschillende van deze kantoren. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00.

Naast het wisselen bij de officiële kantoren zult u merken dat er ook op straat flink gehandeld wordt in vreemde valuta’s. Wij adviseren om niet op straat te wisselen maar navraag te doen bij uw hotel of reisorganisatie. Zij bieden over het algemeen een wisselkoers aan van 4 tot 5 Bolivar per Euro.

Travellercheques kunt u bijna overal verzilveren, hiervoor moet u zich wel legitimeren. Met een creditcard kunt u geld opnemen bij de volgende banken: Banco Mercantil, Banco Confederado en Banco Provincial. Pinnen is ook mogelijk bij deze banken wanneer u een pinpas heeft met het Cirrus of Maestro logo. In Playa el Agua vindt u een pinautomaat bij Hotel Flamenco. Let wel op dat er in de regel slechts kleine bedragen gepind kunnen worden.

De lokale geldhandelingen vinden plaats in Bolivars maar voor excursies is het vaak mogelijk om te betalen in dollars of euro’s.

Het weer in Venzuela

Ondanks dat Venezuela geheel gelegen is in de tropen, is er een groot verschil in klimaat door het land. Zo zijn er de warme gebieden aan het strand met een gemiddelde temperatuur van 28 °C en de gletsjers en hooglanden (Páramos) met een gemiddelde temperatuur van 8 °C.

De jaarlijkse neerslag varieert van 430 millimeter in het noordwesten tot 1.000 millimeter in de Orinoco Delta in het verre oosten. De meeste regen valt in Juni en Oktober, wat vaak als de winter periode wordt gezien. Echter is het moeilijk om van een echte winter te spreken gezien de zon het hele jaar door schijnt in veel gebieden. Wanneer u op vakantie gaat naar Isla de Margarita dan heeft u gegarandeerd zon!

Temperatuur en neerslag in Venezuela: